добави в своите фаворити
Авточасти Магазини Автосервизи Автомобили Форум Галерия Полезно + За сайта English version

 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОЦИНКОВАНАТА КАРОСЕРИЯ НА АВТОМОБИЛА: ОПИСАНИЕ И СПИСЪК НА МОДЕЛИТЕ
 

 


 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОЦИНКОВАНАТА КАРОСЕРИЯ НА АВТОМОБИЛА:  


 


Корозията с право се счита за основен враг на метала. Ако металната повърхност не е защитена, тя бързо се срутва. Този проблем е от значение и за каросериите на автомобилите. Лаковото покритие предпазва, но не е достатъчно. Едно от решенията беше поцинковането на тялото, което значително удължи експлоатационния му живот. Това не е най-лесният и евтин метод за защита, така че производителите имат различни подходи към методите за поцинковане.


КАКВО Е ПОЦИНКОВАНЕ


В незащитения метал протича процес на окисляване. Кислородът прониква все по-дълбоко в метала, като постепенно го разрушава. Цинкът също се окислява във въздуха, но на повърхността се образува защитен филм. Този филм предотвратява проникването на кислород вътре, спирайки окисляването.


По този начин основата с цинково покритие е отлично защитена срещу корозия. Въз основа на метода на обработка, поцинкованото тяло може да продължи до 30 години.


Помощ. AvtoVAZ започва да използва частично поцинковане на тялото едва през 1998 година.


ТЕХНОЛОГИЯ И ВИДОВЕ ПОЦИНКОВАНЕ


Основното условие за поцинковане е чиста и равна повърхност, която няма да бъде подложена на огъвания и удари. В автомобилната индустрия се използват няколко метода за обработка:


горещо поцинкована (термична);


галваничен;


студ.


Нека разгледаме технологията и резултата от всеки от методите по-подробно.


ГОРЕЩ


Това е най-безопасният и най-добрият вид поцинковане. Купето на автомобила е изцяло потопено в съд с разтопен цинк. Температурата на течността може да достигне 500 ° C. По този начин чистият цинк реагира с кислорода, образувайки цинков карбонат на повърхността, който спира корозията. Цинкът покрива цялото тяло от всички страни, както и всички стави и шевове. Това позволява на автомобилните производители да предоставят гаранция за каросерията до 15 години.


В други области обработените по този начин части могат да продължат 65-120 години. Дори ако лаковото покритие е повредено, цинковият слой започва да се окислява, но не и металът. Дебелината на защитния слой е 15-20 микрона. В индустрията дебелината достига 100 микрона, което прави частите почти постоянни. Също така драскотините по време на гореща работа са склонни към самозатягане.


Audi беше първият, който използва тази технология на Audi A80. По -късно този метод е използван от Volvo, Porsche и други. Въпреки високата цена на горещото поцинковане, методът се използва не само за автомобили от премиум клас, но и за бюджетни модели. Например Renault Logan или Ford Focus.


ГАЛВАНОПЛАСТИКА


При метода за галванично покритие цинкът се нанася върху метала с помощта на електричество. Тялото се поставя в контейнер с цинк-съдържащ електролит. Този метод спестява консумация на вещества, тъй като цинкът покрива метала с абсолютно равномерен слой. Дебелината на цинковия слой по време на галваничния метод е 5-15 микрона. Производителите дават гаранция до 10 години.


Още по темата:


Структурата и принципът на действие на системата за пасивна безопасност SRS


Тъй като галваничното покритие е по-малко защитно, много производители подобряват качеството на метала, удебеляват цинковия слой и добавят слой грунд.


Този метод се използва от марки като Skoda, Mitsubishi, Chevrolet, Toyota, BMW, Volkswagen, Mercedes и някои други.


Помощ. От 2014 г. UAZ използва галванично поцинковане на модели Patriot, Hunter, Pickup. Дебелина на слоя 9-15 микрона.


СТУД


Това е прост и евтин начин за защита на тялото от корозия. Използва се на много бюджетни модели, включително Lada. В този случай високодисперсен цинков прах се нанася чрез пръскане. Съдържанието на цинк върху покритието е 90-93%.


Студеното поцинковане се използва широко от китайските, корейските и руските производители на автомобили. Често се използва и частично студено поцинковане, когато се обработват само част от частите или само едната страна. Тогава корозията може да започне например отвътре, въпреки че самата кола изглежда добре отвън.


ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА МЕТОДИТЕ ЗА ПОЦИНКОВАНЕ


Всеки от описаните методи за прилагане на цинкова защита има своите плюсове и минуси.


Горещо поцинковане осигурява отлична защита, но не може да се постигне равномерен слой. Също така цветът на покритието е сив и матов. Може да се разглеждат цинкови кристали.


Методът за галванично покритие предпазва малко по-малко, но детайлът е лъскав и равномерен. Изгодно е и от икономическа гледна точка.


Плюс методът за студена обработка е само евтин, но това е добре само за производителите, въпреки че ви позволява да намалите цената на автомобила.


КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ КАРОСЕРИЯТА НА АВТОМОБИЛА Е ПОЦИНКОВАНА ИЛИ НЕ?


Ако искате да разберете дали каросерията е с цинково покритие или не, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да разгледате техническата документация на автомобила. Ако не сте виждали думата "цинк" там, тогава няма защита срещу корозия. Въпреки че повечето производители на автомобили използват поцинковане, единственият въпрос е методът и областта на лечение. Например, на Lada Priora до 2008 г. само 28% от тялото е било поцинковано, на VAZ 2110 само 30% от тялото е било покрито. И това е при метода за студена обработка. Често китайските производители спестяват от лечение с цинк.


Можете също да търсите информация в Интернет в авторитетни ресурси. Има много таблици, които можете да намерите. Можете да видите едно от тях в края на тази статия.


Ако сте видели фразата „изцяло поцинкована“, това говори за галваничен или горещ метод за обработка на цялото тяло. Такава основа ще продължи много години без корозия.


НЯКОИ ПОПУЛЯРНИ МОДЕЛИ С ПОЦИНКОВАНО ТЯЛО


Както вече споменахме, пълното поцинковане се използва и при много бюджетни модели. След това ще ви представим някои модели автомобили с антикорозионно покритие, които са много популярни в Русия и в чужбина.


 Рено Логан... Тялото на тази популярна марка е силно устойчиво на корозия. От 2008 г. той е изцяло поцинкован.


Chevrolet Lacetti... Евтин автомобил, но с напълно антикорозионно покритие. Приложена е галванична обработка.


Audi A6 (C5)... Дори 20-годишните автомобили от този клас изглеждат добре благодарение до голяма степен на пълното поцинковане. Същото може да се каже за всички автомобили на Audi. Този производител използва горещо поцинковане.


Ford Focus... Истински автомобил за хора с добра антикорозионна защита. Всички тела в този диапазон са обработени горещо.


Mitsubishi lancer... Силна и надеждна кола, която е обичана в Русия и в чужбина. Не ръждясва поради 9-15 микрона цинково покритие.


Още по темата:


 Технология и видове полиране на каросерията на автомобила


ПОЦИНКОВАНА МАСА НА КАРОСЕРИЯТА НА АВТОМОБИЛА И МЕТОДИ ЗА ОБРАБОТКА


За повече подробности относно методите за поцинковане на каросерията на популярните модели автомобили вижте таблицата по-долу:


Модел на кола Поцинкован тип


Audi 100 C3 1986, 1987, 1988 г Частично горещо (едностранно)


Audi 100 C4 1988-1994 (всички модификации)


Audi A1 8x 2010-2019 г         Пълно горещо (двустранно)


Audi A5 8t 2007-2016 и 2 2016-2019


Audi Allroad C5 2000г         Частично горещо (едностранно)


Audi Allroad C5 2001-2005 г Пълно горещо (двустранно)


Audi Q3 8u 2011-2019


Audi R8 (всички модификации)


Audi Rs-6 (всички модификации)


Audi S2 Частично горещо (едностранно)


Audi S6 C4 и C5


Audi S6 C6 и C7 Пълно горещо (двустранно)


Audi tt 8n Частично горещо (едностранно)


Audi Tt 8j и 8s Пълно горещо (двустранно)


Audi A2 8z 1999-2000 г Частично горещо (едностранно)


Audi A2 8z 2001-2005 г Пълно горещо (двустранно)


Audi A6 (всички модификации)


Audi Cabriolet B4 Частично горещо (едностранно)


Audi Q5 Пълно горещо (двустранно)


Audi RS-3


Audi RS-7


Audi S3 8л Частично горещо (едностранно)


Audi S3 8v Пълно горещо (двустранно)


Audi S7


Audi 80 B3 и B4 Частично горещо (едностранно)


Ауди А3 8л


Audi A3 8p, 8pa, 8v Пълно горещо (двустранно)


Ауди А7


Audi Coupe 89 Частично горещо (едностранно)


Audi Q7 Пълно горещо (двустранно)


Audi Rs-4, Rs-5


Audi RS-q3


Audi S4 C4 и B5 Частично горещо (едностранно)


Audi S4 B6, B7 B8 Пълно горещо (двустранно)


Audi S8 D2 Частично горещо (едностранно)


Audi S8 D3, D4 Пълно горещо (двустранно)


Ауди 90 Частично горещо (едностранно)


Ауди А4 Пълно горещо (двустранно)


Ауди А8


Audi Q8


Audi Quattro след 1986г Частично горещо (едностранно)


Audi S1, S5, Sq5 Пълно горещо (двустранно)


BMW 1, 2, 3 E90 и F30, 4, 5 E60 и G30, 6 след 2003 г., 7 след 1998 г., M3 след 2000 г., M4, M5 след 1998 г., M6 след 2004 г., X1, X3, X5, X6, Z3 след 1998 г. , Z4, M2, X2, X4 Пълно галванично (двустранно)


BMW 8, Z1, Z8 Частично галванично покритие (двустранно)


Chevrolet Astro trace 1989, Cruze 1, Impala 7 и 8, Niva 2002-2008, Suburban Gmt400 и 800, Avalanche предварителен и рестайлинг Частично галванично покритие (двустранно)


Chevrolet Captiva, Cruze J300 и 3, Impala 9 и 10, Niva 2009-2019, Suburban Gmt900, рестайлинг на лавинна пътека Пълно галванично (двустранно)


Chevrolet Aveo, Epica, Lacetti, Orlando, Blazer 5, Cobalt, Evanda, Lanos, Camaro 5 6, Spark, Trail-blazer Пълно галванично (двустранно)


Chevrolet Blazer 4, Camaro 4


Chevrolet Corvette C4 C5 Частично горещо (едностранно)


Chevrolet Corvette C6 C7 Пълно горещо (двустранно)


Fiat 500, 600, Doblo, Ducato, Scudo, Siena след 2000 г., Stilo Частично галванично покритие (двустранно)


Фиат Брава и Браво до 1999г., Типо 1995г Студено поцинковани възлови връзки


Ford Explorer, Focus, Fiesta, Mustang, Transit след 2001 г., Fusion, Kuga Пълно горещо (двустранно)


Форд Ескорт, Скорпион, Сиера Частично горещо (едностранно)


Honda Accord, Civic, Cr-v, Fit, Stepwgn, Odyssey следва 2005 г. Пълно галванично (двустранно)


Hyundai Accent, Elantra, Getz, Grandeur, Santa-fe, Solaris, Sonata, Terracan, Tucson след 2005 г. Частично студено


Hyundai галоп Студено поцинковани възлови връзки


Infiniti Qx30, Q30, Q40 Пълно галванично (двустранно)


Infiniti M-серия до 2006г Частично студено


Jaguar F-type Coupe, Roadster Пълно горещо (двустранно)


Jaguar S-type след 2007 г., Xe, E-pace Пълно галванично (двустранно)


Land Rover Defender, Freelander, Range-rover след 2007 г.


Mazda 5, 6, Cx-7 след 2006 г., Cx-5, Cx-8


Mercedes-Benz A-class, C-class, E-class, Vito, Sprinter minibus след 1998 г., B-class, M-class, X-class, Gls-class


Mitsubishi Galant, L200, Lancer, Montero, Pajero с 2000 години, Asx, Outlander


Nissan Almera от 2012 г., март, Navara, X-trail от 2007 г., Juke


Opel Astra, Corsa, Vectra, Zafira от 2008 г. нататък.


Porsche 911 от 1999 г., Cayenne, 918, Carrera-gt Пълно горещо (двустранно)


Порше 959 Частично галванично покритие (двустранно)


Renault Megane, Scenic, Duster, Kangoo Частичен цинков метал


Рено Логан Пълно галванично (двустранно)


Seat Altea, Alhambra, Leon, Mii


Skoda Octavia от 1999 г., Fabia, Yeti, Rapid


Toyota Camry от 2001 г., Corolla от 1991 г., Hilux и Land-cruiser от 2000 г.


Volkswagen Amarok, Golf, Jetta, Tiguan, Polo, Touareg


Volvo C30, V40, V60, V70, V90, S90, Xc60 Пълно горещо (двустранно)


Лада Калина, Приора, Ваз-2111, 2112, 2113, 2114, 2115 от 2009 г., Гранта, Ларгус Частично студено


Vaz-Oka, 2104, 2105, 2106, 2107, 2108, 2109, 2110 от 1999 г. насам Студено поцинковани възлови връзки


 


 


   Следваща >>

Новини
01.12.2021 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОЦИНКОВАНАТА КАРОСЕРИЯ НА АВТОМОБИЛА: ОПИСАНИЕ И СПИСЪК НА МОДЕЛИТЕ
18.11.2021 Как да смените антифриза на вашият автомобил???
18.11.2021 Избор на зимна течност за чистачки!!!
18.11.2021 Как да изберете зимни гуми???
12.09.2018 КОГА да сменим спирачните НАКЛАДКИ
23.05.2019 ВИСОК РАЗХОД на МАСЛО - ПРИЧИНИ ???
02.10.2017 Талон за отстъпка
19.02.2016 Първият джип на Alfa Romeo ще се казва Stelvio
06.01.2016 Alfa Romeo може да се върне във Формула 1
26.11.2016 Важни моменти при обслужване на автомобила
04.01.2014 Как да повишим мощността на двигателя без да го повредим!
08.12.2014 Кога двигателя харчи масло, кои са причините за повишения разход на масло?
21.11.2012 1000 автомобила участват в най-големия парад на Ferrari в света
04.01.2014 Кога да сменим СПИРАЧНИТЕ НАКЛАДКИ?
20.05.2012 Пипнаха най-красивия автомобил
09.05.2012 FIAT - 336% ръст в продажбите в САЩ!
02.10.2017 АМОРТИСЬОРИТЕ – кога да ги сменим?
12.03.2012 Alfa Romeo Disco Volante - летящата чиния
21.02.2012 FIAT лансира 500L, Сърбия печели!
22.01.2012 Транспортни услуги - София

Предходна   1 2 3 4 5 6 7 8 9   Следваща


axm-auto.com всички права запазени
Общи условия                 :: :: ::                 Как да поръчам