добави в своите фаворити
Авточасти Магазини Автосервизи Автомобили Форум Галерия Полезно + За сайта English version

 Как да смените антифриза на вашият автомобил???
 

Как се сменя или долива антифриз през зимата


 

 

Двигателите с вътрешно горене се нуждаят от охладителна течност, за да могат да работят. Температурата при процесите на работа в тях е висока и затова сипването на вода не е достатъчно, тъй като тя има свойствата да замръзва на 0 градуса по Целзий и да кипи на 100 градуса по Целзий. Най-добрата охлаждаща течност безспорно е антифризът.

 

Той предотвратява замръзването на течността в охладителната система, смазва отделните елементи в нея, предпазва от корозия и натрупване на котлен камък и осигурява ефективен топлообмен на двигателя. И за разлика от водата температурата на замръзване на антифриза е доста по-ниска (варира зависимост кой от видовете антифриз ползвате), а точката на кипене – по-висока.

 

Преди да тръгнете да купувате охладителна течност е хубаво да се запознаете с различните видове антифриз и техния състав.

 

Като за начало охлаждащата течност може да бъде антифриз концентрат и антифриз за директно наливане. Ако изберете първия вариант винаги трябва да го разреждате с вода. Разреждането на антифриз се извършва с дестилирана вода по съотношението, посочено на етикета на продукта, в противен случай рискувате да увредите системата на превозното средство.

 

Ако се чудите дали да заложите на антифриз концентрат или такъв, който не се нуждае от разреждане, то имайте предвид следното – при ниски температури по-добрият вариант е да смесвате антифриза с вода. Причината е, че по-този начин осигурявате по-висока защита от замръзване на охладителната система. Чистият антифриз замръзва на температура не много по-ниска от водата.

 

Как се долива антифриз през зимата?

Различните производители на продукта предоставят таблица за разреждане на антифриз концентрат за различните сезони. Най-честият вариант за студените месеци е в съотношение антифриз към дестилирана вода 1:1, което увеличава отрицателните градуси на замръзване на охлаждащата течност до към -36 градуса.

 

Важно! Следете внимателно указанията на продукта, тъй като при сбъркана пропорция на смесване на антифриза с вода ще намалите значително положителните свойства на охладителната течност. Макар че антифризът има необходимите съставки предотвратяващи отлагания от твърдите води, ползвайте чешмяна вода само в краен случай и разреждайте с дестилирана или омекотена вода.

 

син автомобилен антифриз

 

Видове антифриз по цвят

Към момента съществуват следните класове антифриз: G11, G12, G12 +, G12 ++, G13.

 

G11 (син антифриз) неговата основа е от етиленгликол, разреден с дестилирана вода и различни неорганични добавки. Използва се основно при по-стари автомобили, произведени преди 1996 г. Тъй като етиленгликолът е вредно вещество, както за хората, така и за околната среда, той е забранен в много страни.

Освен като син, клас G11 може често да бъде намерен и като жълт антифриз и зелен антифриз. Той е по-евтин от останалите видове, изисква подмяна на 2-3 години.

G12/ G12++ (червен антифриз)Този антифриз е по-модерен вариант на охлаждащата течност и е създаден за превозни средства, произведени след 1996 г. Основата му е от етиленгликол, а добавките в него са органични вещества, карбоксилати, силикати и др. Лесно се разпознава по червения или розов цвят. Цената на червения антифриз е по-висока от тази на синия/зеления, тъй като той е по-висок клас и подмяната му се извършва на по-голям период – 4-5 години.

G13 (виолетов антифриз) Продуктите, обозначени с G13, са считани за най-съвременните. Съставът им се базира на пропиленгликол или глицерин, дестилирана вода и различни висококачествени присадки (органични инхибитори на корозия), без наличие на фосфати, силикати, амини, нитрити и други вредни съставки.

Виолетовият антифриз е най-скъпият от всички и е препоръчителен за по-новите модели автомобили и мотори (произведени след 2008 г.). В сравнение със синия/зеления и червения антифриз, той е най-малко вреден за човека и околната среда. Може да бъде открит и в розово или лилав цвят.

Какъв вид антифриз да закупите?

Видът антифриз зависи от това какъв е моделът на колата ви. По-високите цифри след буквата G са подходящи за по-нови автомобили. Самата течност се продава в прозрачни туби и можете добре да прецените консистентността ѝ. Тя не трябва да е мътна и да съдържа утайка или твърди частици. При разклащане, течността трябва да образува пяна, която изчезва сама за няколко секунди.

 

Имайте предвид, че не е добре да смесвате различни видове антифриз, тъй като те имат различни съставки, които в общия случай не си взаимодействат добре и ако ги миксирате, можете да постигнете обратен от желания ефект.

 

Разликата в класа антифриз подсказва и каква е температурата на замръзване – по-висок клас, по-висока температура на замръзване. Не разчитайте само на цвета и етикета, хубаво е и вие сами да се заемете с измерване на антифриза, за да сте сигурни в температурата му на замръзване. Уредът за измерване на антифриз (т.нар. тестер за антифриз) се нарича рефрактометър и можете да го закупите почти навсякъде и сами да извършите измерването.

 


Антифриз за леки автомобили

 Кога се сменя антифриз и как се сменя антифриз?


 


Периодът на подмяна на антифриз е посочен в от производителя на охладителната система (и на двигателя). Повечето видове антифриз се сменят на 2-3 години, а оранжевият и лилавият могат да издържат до 5 години.

 

Сигурен знак, че се налага смяна на антифриз е промяната в цвета, която индикира изчерпване на антикорозионни добавки и предполага скорошно наличие на корозия в частите на охладителната система.

  


Как се източва и подменя антифриз


 


Най-важното нещо е да започнете подмяната/доливането на студен двигател. Ако двигателят е топъл, съществува опасност течността да изригне, тъй като тя се намира под налягане.

 

Следващият момент е да източите стария антифриз и да започнете с доливане на новия. В най-добрия случай, той трябва да се смеси предварително с дестилираната вода в отделен съд, за да имат време двете течности да си взаимодействат и да се миксират добре. Но ако не разполагате с такъв съд и спешно трябва да доливате антифриз, сипете от концентрата и водата в равни количества в резервоара на охладителната система.

 


Как да се ориентирате докъде трябва да е антифризът?


 


Ами лесно е, на резервоара на охладителната система е посочен максимум и минимум, като разбира се течността не трябва да пада под долната граница и да надвишава горната. За да ви е спокойни особено в студените месеци, налейте антифриза до горната граница.

 

Внимавайте, тъй като охладителната система съдържа въздух и не е хубаво той да попада в антифриза. За да сте предотвратите това, потърсете обезвъздушаващите пробки под капака и ги отвъртете (ако имате такива) за кратко. Друг вариант е да ставите подмяната/доливането на антифриз на специалист в автосервиз, за да сте сигурни, че ще бъде извършено правилно.


<< Предходна   Следваща >>

Новини
01.12.2021 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОЦИНКОВАНАТА КАРОСЕРИЯ НА АВТОМОБИЛА: ОПИСАНИЕ И СПИСЪК НА МОДЕЛИТЕ
18.11.2021 Как да смените антифриза на вашият автомобил???
18.11.2021 Избор на зимна течност за чистачки!!!
18.11.2021 Как да изберете зимни гуми???
12.09.2018 КОГА да сменим спирачните НАКЛАДКИ
23.05.2019 ВИСОК РАЗХОД на МАСЛО - ПРИЧИНИ ???
02.10.2017 Талон за отстъпка
19.02.2016 Първият джип на Alfa Romeo ще се казва Stelvio
06.01.2016 Alfa Romeo може да се върне във Формула 1
26.11.2016 Важни моменти при обслужване на автомобила
04.01.2014 Как да повишим мощността на двигателя без да го повредим!
08.12.2014 Кога двигателя харчи масло, кои са причините за повишения разход на масло?
21.11.2012 1000 автомобила участват в най-големия парад на Ferrari в света
04.01.2014 Кога да сменим СПИРАЧНИТЕ НАКЛАДКИ?
20.05.2012 Пипнаха най-красивия автомобил
09.05.2012 FIAT - 336% ръст в продажбите в САЩ!
02.10.2017 АМОРТИСЬОРИТЕ – кога да ги сменим?
12.03.2012 Alfa Romeo Disco Volante - летящата чиния
21.02.2012 FIAT лансира 500L, Сърбия печели!
22.01.2012 Транспортни услуги - София

Предходна   1 2 3 4 5 6 7 8 9   Следваща


axm-auto.com всички права запазени
Общи условия                 :: :: ::                 Как да поръчам