добави в своите фаворити
Авточасти Магазини Автосервизи Автомобили Форум Галерия Полезно + За сайта English version

 КОГА да сменим спирачните НАКЛАДКИ
 

 Кога да сменим накладките на спирачките?


Този въпрос си задават много шофьори, но чуят ли стържещ металически   шум от колелата - вече е късно. Изхабените накладки са надрали спирачните дискове и ремонтът се оскъпява двойно и тройно.


Животът на накладките зависи много от начина на шофиране. Бързото и агресивно каране с рязко ускорение предполага екстремно спиране, което натоварва по-силно спирачките. Който намалява скоростта по-плавно, ще кара по-дълго със спирачните накладки.


В градска експлоатация,  животът на накладките стига 35-40 000 километра при нормално шофиране. А който си щади спирачките, ще изкара с тях и по-дълго. Състезателите ще сменят за същия период не един, а два комплекта накладки. Веднъж на 80-100 хиляди километра се сменят и спирачните дискове на предните колела.


Задните (при по-старите модели с барабани) се натоварват по-слабо и издържат по-дълго, защото спирането се извършва основно с предните колела. Те са много по-натоварени, особено при моделите с предно предаване. Регистрирани са случаи, предимно с извъградско каране по спокойни пътища, при които с оригиналните си накладки новият автомобил изминава дори над 100 хиляди километра! Така че наистина много неща зависят от това колко често и колко силно и продължително  натискате педала за спиране.


Собственикът на автомобила трябва да следи състоянието на спирачките с оглед на километрите, които изминава. По-новите коли са оборудвани със светлинен индикатор, който подсказва, че е дошъл моментът за смяна на накладките, преди да започнат да стържат в дисковете. Спадането на нивото на спирачната течност (светва лампичката за ръчната спирачка) също може да бъде показател, че трябва да се слагат нови накладки, защото старите са износени.


Смяна се препоръчва, когато “феродото” е изтъняло до 3 милиметра. В първите километри след смяната трябва да се кара по-внимателно, докато новите компоненти “паснат” в системата. Сменят се наведнъж накладките или дисковете и на двете предни или задни колела. Специалистите съветват при смяна на накладките да се сложат и нови пружинки, тъй като при експлоатация те също се натоварват силно. Пружинките фиксират накладките и осигуряват свободата им на движение. А след отпускане на педала, накладката трябва веднага да спре триенето.


Специалистите съветват поне два пъти в годината да се проверява спирачната система при периодичните технически прегледи или при подготовката на автомобила за летния или зимния сезон. Веднъж на две години трябва се сменя и спирачната течност. Тя е силно хидроскопична, поема от влагата и пада температурния праг на кипене, при което се образуват въздушни мехурчета, а въздуха в спирачната система е недопустим!. Ако нивото е спаднало и течността има кафяв цвят, значи трябва да се смени.


Ниското ниво може да означава, че има и теч в хидравличната система от напукани маркучи или от уплътненията на цилиндърчетата, което налага незабавен ремонт. Мекият педал на спирачките е белег за влизане на въздух в системата и това също е предпоставка за инцидент на пътя, тъй като спирачките не работят както трябва.


Друг често срещан индикатор за авария е пулсирането на педала при натискане – вероятноста от изкривен диск е голяма. А,  ако автомобилът “дърпа” на една страна при спиране, значи апаратите не работят равномерно и има повреден или заседнал елемент от системата.


С остаряването на автомобила се износва и спирачната система. Нейната ефективност намалява и е необходима по-честа профилактика. Дори малка неизправност ще създаде голям риск за безопасността на пътя и няма да позволи на автомобила да премине през задължителния годишен технически преглед.


Ето от какво се състоят висококачествените накладки:1. Фрикционен материал. Спирачните накладки се състоят от смес от 15 до 20 суровинни материала. Сместа се съставя индивидуално за всяко превозно средство и гарантира най-къси спирачни пътища и максимален комфорт. Важното тук е, че за да се постигне най-добрият възможен резултат, трябва да се вземат предвид характеристиките на материала на спирачния диск.


2 . Междинна пластина. Осигурява комфорта и сигурността и оказва влияние върху свиваемостта и шума.


3. Лепило. Осигурява връзката между носача на накладката и фрикционния материал. При това то отговаря за якостта на срязване и за това фрикционният материал да не се отдели от носача на накладката дори при екстремни условия.


4. Носач на накладката. За него се отнасят зададените тесни допускови полета, за да се гарантира сигурно функциониране при съвместната работа със спирачния апарат и спирачното бутало. За предотвратяване на корозия той е боядисан с висококачествени бои.


5. Поглъщащ материал. За подобряване на комфорта някои спирачни накладки имат поглъщащо вибрациите покритие. За целта се използват (според физичната необходимост) гума, пластмаса или метални пластини (шайби).


(по информация от Бош)<< Предходна   Следваща >>

Новини
01.12.2021 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОЦИНКОВАНАТА КАРОСЕРИЯ НА АВТОМОБИЛА: ОПИСАНИЕ И СПИСЪК НА МОДЕЛИТЕ
18.11.2021 Как да смените антифриза на вашият автомобил???
18.11.2021 Избор на зимна течност за чистачки!!!
18.11.2021 Как да изберете зимни гуми???
12.09.2018 КОГА да сменим спирачните НАКЛАДКИ
23.05.2019 ВИСОК РАЗХОД на МАСЛО - ПРИЧИНИ ???
02.10.2017 Талон за отстъпка
19.02.2016 Първият джип на Alfa Romeo ще се казва Stelvio
06.01.2016 Alfa Romeo може да се върне във Формула 1
26.11.2016 Важни моменти при обслужване на автомобила
04.01.2014 Как да повишим мощността на двигателя без да го повредим!
08.12.2014 Кога двигателя харчи масло, кои са причините за повишения разход на масло?
21.11.2012 1000 автомобила участват в най-големия парад на Ferrari в света
04.01.2014 Кога да сменим СПИРАЧНИТЕ НАКЛАДКИ?
20.05.2012 Пипнаха най-красивия автомобил
09.05.2012 FIAT - 336% ръст в продажбите в САЩ!
02.10.2017 АМОРТИСЬОРИТЕ – кога да ги сменим?
12.03.2012 Alfa Romeo Disco Volante - летящата чиния
21.02.2012 FIAT лансира 500L, Сърбия печели!
22.01.2012 Транспортни услуги - София

Предходна   1 2 3 4 5 6 7 8 9   Следваща


axm-auto.com всички права запазени
Общи условия                 :: :: ::                 Как да поръчам